2019.12.07. – Várlexikon – Drégely – A vár rövid története

Veszprém elfoglalása után bizonyossá vált, hogy Ali budai pasa Drégely, Ságot és Gyarmatot kívánja elfoglalni. 1552. július 6-án 8-10000 főnyi haddal indult Drégely felé és körülzáratta a várat. Este a sági őrség parancsnoka jelezte ezt Teuffel lévai főkapitánynak: „Az bassa immáron Dregheol alath vagyon mind algyustul, az néppel siessen Nagyságtok.” Teuffel erősítést kért, de ez nem érkezett meg. Érdekesség, hogy Szondy tisztában volt az esélyeivel. Nem sokkal korábban írta Paksy Jánosnak Komáromba, hogy a várat maximum 4 napig tudja megtartani.
Tovább a teljes cikkre


2019.11.23. – Filmforgatás Drégely váránál és a Szondi Turisztikai Központban

A mai napon forgatás helyszíne voltunk. Egy készülő turisztikai imázsfilm keretében forgattak a Turisztikai Központban és Drégely váránál. Köszönet a statisztáló gyerekeknek, valamint a Szondi Vitézei hagyományőrzőknek! A végén a csapat tagjai nagyon beleélték magukat, kicsit “renitenskedtek” is a Várkapitány Étteremben!
További képek


2019.08.24. – Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület Drégelypalánkon
A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület csapata Csepin Péter hagyományőrző kapitány vezetésével Várpalotáról vitte a Körmendi Béla által Thury György születésének 500. évfordulója alkalmából faragott képmást (szobrot) Nagytúrra. Útközben a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba is betértek, másnap Drégely várát is meglátogatták, fejet hajtottak a várvédők előtt.


2019.07.08. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondi György várkapitányának kora elevenedett meg Drégelypalánkon

Drégely várának romjai a nemzeti örökség részét képezik. A véráztatta történelmi falak lábainál 27. alkalommal szerveztek Drégelypalánk lakói múltidéző programsorozatot a Szondi-kultusz ápolására. A hősi csata 467. évfordulójának résztvevői igazi időutazást tehettek.
Tovább a teljes cikkre


2019.07.06. – Szondi Várjátékok





Tovább az albumokhoz


2019.07.06. – Szondi Várjátékok


2019.04.21. – Szondi Vitézei Drégely várában (Fotó: Kinczel László)

Szerettük volna meglepni a Drégely várához látogatókat, ezért Húsvétvasárnap a Szondi Vitézei hagyományőrző csapat tagjai “kitelepültek” a várba.

– Viselet- és fegyverbemutató
– Vártörténet, várbemutató
– Legendák
– Drégelyvár Alapítvány tevékenysége

A látogatók figyelmesen hallgatták “Drégely kapitányát”, s érdeklődéssel nézték a bemutatókat!
Köszönet a kőjegyet vásárlóknak, akiknek innentől fogva már van legalább 1db kövük Drégely várában.
További képek


2019.04.04. – Természetjáró – Drégely vára

A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni.
Tovább a teljes cikkre


2019.02.07. – Drégely vára – Drónfelvételek (Készítette: Simonyi Zsolt)

A mai napon Magyarország építészetéről szóló ismeretterjesztő sorozathoz készítettek drónfelvételeket a várban.
További képek