A Drégelyvárat látogató Honfitársaink áhítatban fogant gondolatai…

Nagy álma és vágya teljesült Teszári Károlynak, a Drégelyvár Alapítvány elnökének, amikor az év nyarán, a Szondi várjátékokra megjelent a Látogatók könyve. Magyarországon is egyedülálló az ötlet, (a szerzők maguk a látogatók) a Drégelyvárhoz látogatók bejegyzéseiből készült a válogatás. A több hónapos munka során a kötet összeállításában és szerkesztésében nagy szerepet vállalt Benyó Balázs. Öccse, Dávid pedig a nyomdai munkálatok előkészítésében segítkezett.
A 2006-tól vezetett füzetekből (25db van már) önkényesen kiválasztott bejegyzéseket nem csoportosítottuk semmiféle rendszer szerint. A beírások zömét a könnyebb olvashatóság végett gépelve, míg kisebb részüket eredeti kézírásukban emeltük be a kiadványba. A „háttérképeken” pedig a vár ma már látható részeit jelenítettük meg.
A beírások – miután nem tudjuk, az érkezők és a könyvbe írok arányát – sajnos nem adnak megalapozott támpontokat a várat látogatók számáról, de egyértelmű, hogy az Alapítvány által végzett helyreállítási munkák jelentős látogatói növekedést generáltak.
A beírok által konkrétan jelzettek szerint Hazánk 416 településéről biztosan voltak látogatók. Jelentős létszámú természetjáró csoportot, cserkészcsapatot, általános és középiskolás osztályt, különböző egyesületeket, baráti közösségeket, összességében 246 ilyen szervezetet tudtunk regisztrálni.

Köszönetünk mindazoknak, akik a hősök előtti tisztelgést fontosnak tartva felkeresték a várat, különösen a „Látogatók könyvét” forgató Kedves Honfitársainknak, akik megosztották velük érzéseiket, gondolataikat.


Teszári Károly

A Látogatók könyve szép ajándék, megvásárolható a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban 1200 Ft-os áron.
Árával is támogatják a 25 éves Drégelyvár Alapítvány tevékenységét.

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ
Cím: 2646 Drégelypalánk, Fő út 22.
Telefon: 35/300-392, 35/567-070
Email: info@dregelyvara.hu
Honlap: www.dregelyvara.hu, www.dregelyvaralapitvany.hu

Pásztor Ildikó – Drégelyvár Alapítvány – kuratóriumi tag
Telefon: 30/576-6089
Email: pasztorildiko@gmail.com