Megtiszteltetés volt a Szent Korona másolata mellett őrséget állni a csapat tagjainak és átvenni a díszserleget és oklevelet. Ez az elismerés a csapat tagjain kívül szól a Drégelyvár Alapítványnak, Drégelypalánk Község Önkormányzatának és a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központnak egyaránt.

AZ ELHANGZOTT MÉLTATÁS:
„Ha valaki a hagyományőrzésnek egy jó példáját kívánja tanulmányozni, akkor feltétlenül el kell mennie Drégelypalánkra. A település nevében is szereplő várat ugyanis Szondi György és másfélszáz katonája a tízezres török túlerő ellen is védte haláláig. Így váltak a hősiesség és hazaszeretet példaképévé. A várat a harminc évvel ezelőtt, Teszáry Károly erdőmérnök által létrehozott Drégelyvár Alapítvány karolta fel, s az eltelt három évtized alatt 1500 köbmétert falat emeltek fel. A vár helyreállítása az alapítványhoz fűződik, a Szondi kultusz ápolása pedig a település önkormányzatához. Ez utóbbi feladat konkrét ellátói a helyi művelődési ház és Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ. Mindkettő vezetője Pásztor Ildikó a Szondi ünnepségek fáradhatatlan motorja. Törekvésük nyomán országos hírű várjátékok, nagyszabású rendezvények valósulnak meg. A látogatóközpontban az év 365 napján várják a látogatókat. Népszerű programjaik az apródavatás, a vitézavatás, az íjászkodás, bajvívás, pénzverés és még sokféle élményt nyújtó program. A résztvevők megismerkedhetnek Szondi történetével, a korabeli fegyverekkel, viselettel. A történelmi hagyományápolás és a rendezvények segítése érdekében hívták életre a „Szondi Vitézei” hagyományőrző csapatot, kik látványos bemutatóikkal, közreműködésükkel színesítik a programokat, s követendő példaként szolgálnak a jövő nemzedéke, az ifjúság számára.”

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 1997-ben alapított Magyar Kultúra Napja Gála országos jelentőségű, az Európai Unió példaértékű kulturális eseménye, mert bemutatja hogyan ünnepelheti egy nemzet – mint egy nagy család határok nélkül, de szomszédai meghívásával, programba való bevonásával – kultúrájának ünnepét. A gála központi eseménye a Kultúra Lovagja cím adományozása, amely a Falvak Kultúrájáért Alapítvány nemzetnek szóló millenniumi ajándéka. Az Örökség serleg elismerést olyan szervezetek kapják, amelyek kiemelkedően ápolják a magyar és az egyetemes kultúrát.

A Szondi Vitézei hagyományőrző csapatot képviselte: Pásztor Ildikó, Lukács Ákos, Kovács Dávid, Tóka Márk és Tóka Máté.

A gála ünnepélyességét a Koronaőr Egyesület szolgálatában jelen lévő Szent Korona másolata, a nemzetek és civil közösségek zászlói, a viseletek, a nemzeti himnuszok, díszvendég köszöntők fokozzák. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő településeken és régiókban élők életminőségének fejlesztése, az együttműködő falvak kulturális örökségének ápolása, valamint a nemzet kulturális egyesítése.
Vezető gondolata: A kultúra a béke követe

A gála kulturális programjának díszvendége ebben az évben:
A PALÓCFÖLD

Szabó János néptánc-oktató köszöntötte a gálát és bemutatta a díszvendéget.
Közreműködtek:
– Tormay Cecile Társaság
– Kisterenyei Palóc Népdalkör
– Bozsik Lídia mesemondó
– Az ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport, akik szintén Örökség serleg elismerésben részesültek
– Bukovics János mesemondó
– Jakab András és Kelemen Petra Piroska néptáncos
– Bocsi Éva, a Palóc népviselet képviselője és babakészítő és Nógrád megyei települések, alkotók bemutatóikkal színesítették a programot.

KÖSZÖNJÜK AZ ELISMERÉST a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak!
Köszönjük a támogatást, biztatást Végh József!