2017.11.20. – Nógrád Megyei Hírlap – Visszavonul a várvédő, de a munka nem áll meg

Középkori körülmények között zajlik már évtizedek óta Drégely várának helyreállítása. A munkálatok lelke és motorja, Teszári Károly a napokban bejelentette visszavonulását. Rendkívüli tisztújító közgyűlés tartott a napokban a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület Drégelypalánkon. – tájékoztatta lapunkat a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Pásztor Ildikó hozzátette: jelentős változás, hogy Teszári Károly, aki nyolcvanadik életévébe lépett, korára hivatkozva lemondott a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról. Mivel az egyesület gyakorolja az alapítói jogokat, emiatt kellett összehívni a közgyűlést.
Tovább a teljes cikkre!


2017.11.13. – Mit keres Szondi két apródja a budapesti Nagykörúton?

Ha sétált már a körúton, biztosan felfigyelt egyes régi épületek különleges kidolgozottságára. Olykor igazi remekművek néznek ránk a homlokzatokról. Ilyen számomra az Oktogon és Nyugati tér között, a Szondi utca sarkán található nagy méretű mozaik, Haranghy Jenő festő- és iparművész alkotása.
Tovább a teljes cikkre!


2017.08.17. – Nógrád Megyei Hírlap – Gyermekek Szondi táborában

Egy héten keresztül negyvenhat nyugat-nógrádi kisdiák érezte remekül magát és vérteződött fel hasznos ismeretekkel a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ által szervezett napközis Erzsébet táborban.
Tovább a teljes cikkre!


2017.07.10. – Nógrád Megyei Hírlap – Várjátékok az ódon romoknál

A 465 évvel ezelőtt vívott hősies csata tiszteletére rendezték meg a 444 méteren magasodó erődítmény romjainál, és a hegy lábánál található Schaffer-kútnál szombaton a Drégelyi Várjátékokat. Természetesen nem maradhattak el a puskák és lövegek durranásai, a kardcsörtetések, és a sokszínű középkori vásári kavalkád.
Tovább a teljes cikkre!


2017.07.05. – Nógrád24.hu – Drégely várának visszafoglalását idézik fel a Szondi várjátékokon

Drégely várának 1593-as visszafoglalását jelenítik meg a Szondi várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon. A várvédelem korszakát történelmi ihletésű programokkal idézik fel Drégely váránál, amely az ország egyik történelmi emlékhelye.
További a teljes cikkre!


2017.06.19. – Nógrád Megyei Hírlap – Jótékonysági „madaras nap”

„Egy nap a madarakért” címmel jótékonysági rendezvényt szerveznek a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban, a Fő út 22. szám alatt. A főszervező, Sámuel Zsuzsanna természetvédő, – akit leginkább a honti kétéltű-terelőrendszer mindeneseként és monitorozójaként ismert meg az ország, – lapunk kérdésére elmondta, hogy a június 24-én, szombaton sorra kerülő rendezvény Telegdy Ágnes író „Az egerészölyv balladája” című művével kezdődik. Ezután ő maga, mint főszervező tart előadást, „Miért védjük a madarakat?” címmel. Hozzátette, hogy a programban szerepel jótékonysági vásár is, amelynek bevételeiből egy madármentő állomásnak vásárolnak különféle madáreleségeket. Lesz még emellett madaras vetélkedő, ami kirakóból, madártotóból, más játékos feladatokból, a természetről, a madárvilágról való beszélgetésekből áll.
Tovább a teljes cikkre!


2017.06.13. – Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében – Drégely vára

Veszprém bevétele után a török a Hont vármegyei várak ellen fordult és 1552. július 6-án Ali basa vezetésével 12000 főnyi török sereg érkezett Drégely vár falai alá. A vár feladására történt felszólítás visszautasítása után azonnal megkezdte a mindössze 147 emberrel védett Drégely ostromát, 4 nap után 1552. július 10-én el is foglalta azt.
További információk!


2017.04.24. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondik és Györgyök találkoztak

Ma van Szent György-napja: jeles időpont ez a naptárban, régen ekkor hajtották ki a jószágot a legelőkre, fogadtak pásztorokat és béreseket a gazdák. Az elmúlt hét végén Drégelypalánkon is megemlékeztek a György-napról, már csak a várvédő nemzeti hős keresztneve előtt tisztelegve is: ezen alkalomból három Szondi György tette tiszteletét a helyi turisztikai központ szombati György-napi rendezvényen, amelyen több érdekes program várta a látogatókat.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.15. – ThePostPlanet blog – Drégely vára

Szerencsére jó időt fogtam ki a hétvégére és sikerült egy kicsit kimozdulnom. A cél Drégelypalánk volt, onnan pedig a vár. Az útnak ketten vágtunk neki egy kedves, régi barátommal. Kocsival mentünk: ez nagyjából egy egy órás utat jelentett számunkra (Budapest tetejéről nagyjából másfél óra lenne). A fák nagy része már zöld volt: így elég hangulatos volt az utazás.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.05. – Kirándulás a történelembe
Szondi György és maréknyi védőseregének hősi története – Útikalauz és fényképes beszámoló Drégely váráról – Egri Gábor írása

Várady érsek 1544-ben nevezte ki a vár kapitányává Szondi (vagy Szondy) Györgyöt, aki sürgette az erősség kijavítását és kellő felszereltségét az egymás után íródott panaszos leveleiben, azonban a vár nagyon rossz állapotban várta a közelgő török támadást, falait megrongálta egy villámcsapás, mely lőporát is felgyújtotta. A csekély létszámú helyőrsége – ami 80 katonából, a király által felfogadott 40 zsoldosból és Selmecbánya 26 katonájából állt – többször is összecsapott a környékbeli falvakat fosztogató török portyázókkal.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.04. – Nógrád Megyei Hírlap – Minden jeles ünnepre készülnek
Ahogy kitavaszodik, úgy indul be mindenütt a „szezon”. Nincs ez másképpen a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban sem, ahol az esztendő minden jeles napjára szerveznek különféle programokat.
Tovább a teljes cikkre!


2017.03.31. – Kirandulastippek.hu – Drégely vára és Szondi Kiállítótér

A magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne, Drégely vára, a Börzsöny északi vonulatának egyik hegycsúcsát koronázza, Drégelypalánk felett. 1552-ben, a gazdag felvidéki bányavárosok ellen meginduló hatalmas török sereget négy teljes napig tartóztatta fel Szondy György várkapitány és maroknyi katonája. Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér.
Cikk Drégely váráról!
Cikk a Szondi Kiállítótérről!


2017.03.21. – Nógrád Megyei Hírlap – Nyílt nap Szondi társaságában

Népszerűsítő jelleggel, kifejezetten pedagógusok számára szerveztek nemrégiben nyílt napot
Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.
Tovább a teljes cikkre!


Legendák nyomában Drégelypalánkon – Megjelenés a Túrabakancs kiadványban (2017)